Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

 

Onnellisuusprofessorin terveiset: Tee hyviä tekoja


Postmodernin ajan länsimainen ihminen on oppinut haluamaan, vaatimaan,
ostamaan ja kuluttamaan paljon yli sen, mitä hän tarvitsee. Nykyajan menestys-, kehittymis-, terveys- ja onnellisuusmallit ovat vaativia ja
ankaria. Vain pieni vähemmistö uskaltaa sanoa, että täyttää nämä mallit.

Tämä puutteellisuuden kokemus ruokkii onnellisuuden pohdintaa ja etsintää. Vaarana on luottaminen pinnallisiin keinoihin, jotka voivat pikemminkin vahvistaa haluamista kuin aidosti tyydyttää sitä.

Aikaisemmissa onnellisuuteen liittyvissä kirjoissani olen jo käsitellyt monia onnellisuuden näkökulmia, kuten onnen esteitä, onnen paradokseja ja onnellisuuden ohjeita. Mutta koska laaja-alainen tieteelliseen tutkimukseen perustuva teos puuttuu, päätin sellaisen kirjoittaa. Tavoitteena oli hyödyntää mahdollisimman tuoretta onnellisuuteen liittyvää tutkimusta alan klassikoita unohtamatta.

Haasteena oli kirjoittaa kirja, jossa kuvataan konkreettisia tutkimustuloksia selkeästi ja ymmärrettävästi. Suomeksi on saatavilla useita onnellisuuteen Liittyviä kirjoja, mutta nämä kirjat eivät kuvaa kattavasti onnellisuuteen liittyvää tutkimusta. Lisäksi lukijalle ei yleensä anneta mahdollisuutta itse arvioida tuloksia, vaan niistä esitetään vain kirjoittajan tekemiä tulkintoja.

Useissa kirjoissa ja artikkeleissa on onnellisuutta tarjottu ratkaisuksi kaikenlaisiin ihmisenä olemisen ongelmiin. Monet ohjeista ovat sinänsä uskottavan tuntuisia, mutta lupaukset ovat usein liiallisia. Ihmisen uskomukset ja asenteet eivät muutu tuosta vain muutamalla ohjeella.

Parhaiten toimivat ohjeet, joissa jotakin asiaa harjoitellaan riittävästi. Tässä kirjassa arvioitujen ohjeiden painotus on positiivisten tekojen lisäämisessä. Kannatan varauksetta tätä painotusta jo senkin vuoksi, että hyviä tekoja tehtäessä ei tarvitse punnita omaa onnellisuuttaan.

Parasta on se, että niiden kohteena olevat ilahtuvat niistä — ja me heidän mukanaan. Useimmat positiiviset teot eivät käytössä kulu.


Markku Ojanen on psykologian emeritusprofessori, joka tunnetaan myös onnellisuusprofessorina. Hän on kerran jos toisenkin saanut vastata kysymykseen: ”Mitä se onnellisuus oikein on?” Kysymys ei ole helppo, mutta Ojanen on onnellinen aina saadessaan puhua onnellisuudesta.

Onnellisuuksien oivaltaja -kirja.

 

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.