Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Mitä luulet, mitä tapahtuisi, jos sinun tulisi yllättäen lopettaa rakkaiden toimiesi tekeminen?

Lue ote Hyvä vanhuus -kirjasta:


Mikä tekee sinun arjestasi mielekkään? Mitkä asiat tuottavat sinulle iloa?

Varmasti mielessäsi on monia asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä. Ehkä rakastat luontoa, järvimaisemaa, hyvää ruokaa ja herkutteluakin. Tai ehkä sinun elämäsi suola on musiikki, joka rauhoittaa ja tuottaa hyvää mieltä. Tai ehkä olet aktiiviliikkuja, jolle ei tulisi mieleenkään jättää viikoittaista liikuntaharrastusryhmää väliin. Tai ehkä nautit kulttuurista, käsitöistä tai kirjojen lukemisesta.

Toiveesi ja harrastuksesi ovat yksilöllisiä ja saattavat myös vaihdella elämäntilanteen mukaan. Mitä luulet, mitä tapahtuisi, jos sinun tulisi yllättäen lopettaa näiden rakkaiden toimiesi tekeminen? Miten sinuun vaikuttaisi, jos esimerkiksi sairauden tai toiminnanrajoitusten vuoksi jokin näistä sinulle tärkeistä tekemisistä ei enää olisikaan mahdollista? Luultavasti sinusta tuntuisi, että elämästäsi puuttuu jotakin tärkeää, arkesi tuntuisi vähemmän mielekkäältä ja myös hyvinvoinnissasi tapahtuisi muutoksia.

Hyvä elämä on varmasti meille jokaiselle sitä, että saamme tehdä haluamiamme asioita ja olla rakastamiemme ihmisten seurassa. Haluamme myös, että meitä kohdellaan arvokkaina yksilöinä, joilla on tunteet, toiveet ja mielipiteet.

Tunnemme, että arki ei ole kunnossa, jos toimintaamme rajoitetaan, meitä estetään tekemästä meille rakkaita asioita tai meitä kohdellaan huonosti. Nämä hyvän elämän elementit tuskin kovin paljon muuttuvat, vaikka ikää kertyy.

Mitä on hyvä vanhuus, ja millä keinoin voimme tukea vanhojen ihmisten hyvän, aktiivisen ja omannäköisen arjen toteutumista? Yksiselitteistä vastausta tähän kysymykseen on vaikeaa, jopa mahdotonta antaa. Jokainen ihminen on erilainen, eivätkä ihmiset muutu toistensa kaltaisiksi, kun ikää tulee lisää.

Ikäihmiset eroavat toisistaan persoonan, toiveiden, elämäntapahtumien ja elämäntilanteen suhteen, niin kuin me kaikki nuoremmatkin. Lisää erilaisuutta ikäihmisten välille tuovat mahdolliset sairaudet ja toimintakyvyn muutokset. Kukaan meistä ei tiedä, mistä yksittäinen vanha ihminen pitää ja mikä tukee parhaiten aktiivista ja hyvää vanhuutta.

Ikä, toimintakyky ja mahdolliset sairaudet eivät määritä sitä, mitä olemme. Me olemme kaikki ihmisiä, yhtä tärkeitä ja yhtä arvokkaita, ja yhdessä toinen toistamme tukien pääsemme koko ajan kohti entistä ikäystävällisempää ja ennakkoluulottomampaa yhteiskuntaa.

Lähde: Jenni Kulmala (toim.): Hyvä vanhuus — Menetelmiä aktiivisen arjen tukemiseen (PS-kustannus, 2019)

Ajankohtainen kirja ilmestyy:


Hyvä vanhuus -kirjassa annetaan paljon ideoita ja vinkkejä ikääntyvän aktiivisen arjen tukemiseen. Kirja toimii parhaiten siten, että poimit kirjasta vinkkejä keskustelunavauksiin ja erilaisiin tilanteisiin sekä etsit ideoita toimeliaisuuden ja aktiivisuuden lisäämiseen ja jokapäiväisen elämän monipuolistamiseen.

Toivon kirjan lukijoille mukavia hetkiä yhdessä ikäihmisten kanssa. Heissä asuu suuri viisaus ja elämänkokemus. Kun toimimme yhdessä ikäihmisten kanssa ja tuemme hyvää vanhuutta ja aktiivista arkea, opimme ja kasvamme myös itse.
Kirjan toimittaja Jenni Kulmala on terveystieteiden tohtori ja gerontologian ja kansanterveyden dosentti. Hän on tutkinut yli kymmenen vuoden ajan terveeseen ja toimintakykyiseen ikääntymiseen liittyviä teemoja ja opettanut vanhustyön kysymyksiä sekä yliopistossa että ammattikorkeakoulussa.

TARJOUS SOSIAALI- JA TERVEYSALAN TIETOPALVELUN JÄSENILLE 29 € 25.3. asti (norm. 45 €) | TILAA TÄSTÄ. | LIITY TÄSTÄ.

Hanki myös Jenni Kulmalan aikaisemmin toimittama kirja Parempi vanhustyö nyt puoleen hintaan samassa paketissa.

Kenelle?


Kirja on tarkoitettu kaikille ikäihmisten kanssa toimiville. Vinkkejä voivat hyödyntää myös ikäihmisten kanssa toimivat läheiset, omaishoitajat ja vapaaehtoistyöntekijät. Lisäksi kirja toimii vanhustyön kysymysten pohdinnan tukena ja keskustelunavauksena entistä paremmalle vanhustyölle.

Kirjan aiheita ovat mm.:


• Elämänlaadun monipuolinen huomiointi ja tukeminen käytännön vanhustyössä
• Vanhojen ihmisten elämän tarkoituksellisuuden tukeminen
• Liikkuminen tukee hyvää vanhuutta
• Turvallisesti liikkuen ja toisiamme tukien kaatumiset kuriin
• Aivoterveyden ylläpitäminen on elämänmittainen matka
• Hyvän hoidon kriteerit laadukkaan muistityön tukena
• Toimiva vuorovaikutus tukee aktiivista arkea
• Green Care — luonnon merkitys vanhusten hyvinvoinnille
• Taiteen ja kulttuurin hyödyntäminen osana iäkkään aktiivista arkea
• Kertomukset ja valokuvat ikäihmisen arjen voimavarana
• Liite: Liikkumisen viikkosuunnitelma

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.