Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Mitä hyvän mielen taidot ovat?

Kirjoittanut: Maaretta Tukiainen - 2.2.2022

Otin kaupan hyllyltä myslin. Maksoin ja menin kotiin. Vasta ripotellessani hiutaleita soijajugurttini päälle murot menivät niin sanotusti väärään kurkkuun. Ostamani granulot olivat nimittäin hyvän mielen muroja.

Miten ihmeessä juuri näiden murojen syöminen saisi minut hyvälle mielelle mutta muiden murojen ilmeisesti ei?

Todettakoon, että kirjoittamillani Hyvän mielen taidot -kirjoilla ei ole mitään tekemistä hyvän mielen murojen kanssa.

Tuolla hetkellä oivalsin, että moni saattaa pohtia aivan samaa hyvän mielen taidoista. Että mitä taitoja ne oikein ovat ja miten ne liittyvät hyvään mieleen ja mitä ne kaikki muut taidot sitten ovat.

Siinä missä murojen ja hyvän mielen välinen yhteys voi olla melko kaukaa haettu, hyvän mielen taidot ovat juurikin sitä mitä väittävät: mielen taitoja.

Tässä lyhyt taustoitus hyvän mielen taidoista ja mitä hyötyä niistä voi olla.


1. Ihmismieltä on tutkittu


Tiedemaailma on ollut kiinnostunut ihmismielestä jo satojen vuosien ajan. Millaisia tunteet ovat, miten muisti ja ajattelu toimii ja miksi käyttäydymme niin kuin käyttäydymme? Näihin kysymyksiin vastausta on etsitty ja etsintä jatkuu yhä. Paljon on kuitenkin saatu selville. On olemassa valtava määrä mielen tapahtumiin liittyvää tutkittua tietoa ja myös testattuja käytännön tekniikoita tiedon soveltamiseen ongelmatilanteissa, joihin itse kukin aika ajoin joudumme. Hyvän mielen taidot perustuvat näihin tutkimuksiin ja tekniikoihin.

2. Mielellä on rakenne


Jokaisen ihmisen mielellä on omanlaisensa rakenne. Olennaista on tunnistaa, millainen. Mielen rakenteeseen vaikuttaa ihmisen persoona, hänen kokemuksensa ja ennen kaikkea asenteensa.

Miksi joillekin tuntuu olevan mahdollista ihan mikä tahansa mutta toisten mieli menee lukkoon jo pelkästä uuden tilanteen ajattelemisesta?

Tutkija Carol Dweckin mukaan vastaus on ihmisen soveltamassa mindsetissa, asenteessa. Dweckin tutkimustulosten mukaan jokaisella on nimittäin mahdollisuus valita jumin ja kasvun väliltä — olipa mielen rakenne tällä hetkellä mikä tahansa. Mieli on siis muuntuva.

3. Mieli käyttää erilaisia taitoja


Aiemmin psykologian tieteenhaarassa oltiin sitä mieltä, että näin ei olisi. Että mieli olisi syntyjään tietynlainen eikä elämän aikana muuksi muuttuisi. Tämän päivän neurologinen ymmärrys kuitenkin todistaa, että uutta voi oppia hautaan asti ja että mielen rakenne on muovautuva.

Mieli käyttää ja soveltaa kaiken aikaa erilaisia taitoja. Kaikkein vanhimmat taidot liittyvät selviytymiseen. Syö tai tule syödyksi on ollut tärkeä ohjenuora metsästäjäheimojen keskuudessa. Kuoleman uhka oli kaiken aikaa läsnä.

Taistele tai pakene -strategia ei kuitenkaan nykymaailmassa ole enää paras mahdollinen. Ruokaa on liiankin kanssa eivätkä karhut saalista suurkaupunkien kaduilla.

4. Mielen taitoja voi harjoitella


Selviytymisstrategioiden sijaan nykyelämässä olennaista on kyky oppia uutta ja tehdä yhteistyötä. Tosiasiassa näitä taitoja ihminen on käyttänyt ennenkin evoluution saatossa.

Myös metsästäjäheimojen maailmassa voittajia ovat olleet ne, jotka ovat uskaltautuneet uuteen, kun tilanne on niin edellyttänyt. Kyky muuttua on ihmismielen vahvin ase.

Lisäksi olennaista on ollut kyky liittyä muihin. Kautta aikojen parhaiten ovat pärjänneet ne, jotka ovat osanneet tehdä työtä yhdessä muiden kanssa.

Nämä kaikki ovat mielen taitoja: uteliaisuus, uuden oppiminen, toisten auttaminen ja avun vastaanottaminen — luova yhteispeli muiden ihmisten kanssa. Mikä parasta, myös näitä voi harjoitella. Tutkimuksen mukaan ei nimittäin ole mitään ennalta määrättyä rajaa, kuinka paljon ihminen voi kehittyä ja kasvaa niin halutessaan.

5. Taitava mieli on joustava mieli


Millainen sitten on mieli, jolla on kaikki mahdolliset taidot hallussa?

Taitava mieli on joustava. Joustava mieli muovautuu. Se kasvaa, kehittyy ja oppii uutta. Mitä notkeampi mieli on, sitä paremmin ihminen voi. Olennaista on vaihtoehtojen määrä.

Kun joutuu hankalaan tilanteeseen, joustava mieli keksii siihen enemmän vaihtoehtoja kuin jumittunut mieli. Taitava mieli joustaa moneen suuntaan — ja tuntee silti rajansa. Määräänsä enempää ei joustaminenkaan kannata.

6. Ei pikatietä onneen


Kaikkein olennaisinta näissä erilaisissa taidoissa on oivaltaa, ettei onneen ole pikatietä. Se kulkee itsetuntemuksen kautta.

Itsensä tunteva ihminen on jossain kohtaa elämäänsä pysähtynyt pohtimaan, mikä ja kuka hän on. Hän tietää, mistä nauttii ja mistä ei ja millaista elämää haluaa elää - omista syistään ja motiiveistaan käsin, ei muiden.

Itsetuntemuksen syventäminen voi olla välillä raskastakin, sillä jokaiseen kätkeytyy myös ei niin valoisia puolia. Tämä on kuitenkin mielen taidoissa kaikkein tärkeintä: hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, kaikkine puolineen.

7. Hyvä mieli on sivutuote


Kasvussa on monta tärkeää kohtaa: omien tarpeiden tunnistaminen, haavoittuvuuden paljastaminen sekä sen hyväksyminen, ettei tiedä.

Kun tähän kuitenkin uskaltautuu, saa mitä suurimmalla todennäköisyydellä lahjaksi hyvää mieltä — ainakin hetkeksi ennen kuin kasvu taas jatkuu ja tulee uusia haasteita, uusia syvyyksiä, uutta opittavaa.

Kun tuntee itsensä ja hyväksyy eri puolet, on eheämpi ja voi paremmin. Siitä nimitys hyvän mielen taidot.

53 hyvän mielen taitoa kätevässä monistettavassa tehtäväpakissa


Hyvän mielen tehtäväpakki ammattilaisille -kirja on ensisijaisesti suunnattu asiantuntijoille ja ammattilaisille, jotka työkseen auttavat ihmisiä tuntemaan itsensä paremmin, kehittämään omia kykyjään ja voimaan hyvin arjessa ja työssään. Kirja tarjoaa eväitä hyvän mielen taitojen harjoitteluun ja itselle tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseen. Hyvän mielen taidot ovat taitoja, joilla on tutkitusti hyvinvointia lisäävä vaikutus. Tästä suositusta kirjasta ilmestyi nyt uunituore painos!

Aihekategoriat kirjassa:

• myönteisyyden taidot • tahdonvoimataidot • vuorovaikutustaidot • myötätuntotaidot • luovuustaidot • läsnäolotaidot • itsensä johtamisen taidot

Kustakin taidosta on tehtäväpakissa ensin yksi taustoittava vinkkisivu ja sen jälkeen yksi tai kaksi tehtäväpohjaa taidosta riippuen. Vinkeissä on kerrottu, miten tehtäväpohjan kanssa työskenteleminen kannattaa pohjustaa ja ohjeistaa sekä liitetty sen yhteyteen kiteytys kyseisestä taidosta. Lisäksi on mukana erilaisia yksilö- ja ryhmävalmennusvinkkejä, kirjavinkkejä sekä muita käytännön ideoita. Kaikkia kirjan tehtäväpohjia saa monistaa ohjaus- ja koulutuskäyttöön, kuten kurssimateriaaleiksi.

TILAA TÄSTÄ.
TUTUSTU KAIKKIIN MAARETTA TUKIAISEN TUOTTEISIIN.

Kirjailija Maaretta Tukiainen on kirjailija, puhuja, muutosvalmentaja ja valmennustyökalujen kehittäjä. Hän uskoo elämän ainutkertaiseen kauneuteen ja elinikäiseen oppimiseen.

Artikkelin avainsanat:

hyvän mielen taidot, positiivinen psykologia, mieli

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.